Forum  Strona Główna   
  "Nauka w trosce o zdrowie i życie."      FAQ      Szukaj      Użytkownicy  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  
Nakarm głodne dziecko - wejdź na stronę www.Pajacyk.pl

Linki
Kursy pierwszej pomocy
Ratownik medyczny
Odzież ratownicza
Pierwsza pomoc
Instruktor pierwszej pomocy
Ratownictwo medyczne

Rekrutacja 2009

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Ratownik Medyczny
Autor Wiadomość
Bentley

PostWysłany: Pon Lut 02, 2009 4:09 pm    Temat postu: Rekrutacja 2009 Odpowiedz z cytatem

Tak jak w temacie,chciałbym rozruszać troszkę to forum i zapytać kto w tym roku wybiera się na tenże kierunek...I ogólnie opinie osób które już do tej szkoły uczęszczają i jakie mają one zdanie [z jedną opinią już się zapoznałem ] Rolling Eyes Mam jeszcze jedno pytanie
Czy po skończeniu szkoły otrzymam tytuł "Ratownika medycznego" i czy później mogę zrobić licencjat czy od razu licencjat?
Mam nadzieję że nie jest to napisane zbyt skomplikowanie ;p
Starałem się...Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Nowy
Site Admin

PostWysłany: Pon Lut 02, 2009 5:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj!
Ja się nie wybieram już nigdy więcej, gdyż szkołę skończyłem kilka lat temu Wink
Co do opinii o szkole (stan na 3-4 lata wstecz): nauka odbywała się w systemie dziennym lekcyjnym (jak w szkole średniej). Ilość zajęć była całkiem znośna, choć osobom już pracującym czasami było ciężko pogodzić jedno z drugim.

Ludzie mówią, że generalnie jak chcesz się nauczyć praktyki to wal do studium, a jak teorii to na UJ. Może jest w tym trochę prawdy, ale: tej całej praktyki, zabiegów, działania na miejscu zdarzenia, uczysz się tak naprawdę dopiero w trakcie pracy zawodowej. Szkoła, czy taka czy taka, daje Ci jedynie podstawy. A jeśli chodzi o podstawy teoretyczne to lepsze nabędziesz na studiach.

Dla mnie osobiście jedynym przedmiotem sprawiającym problem była anatomia z ówczesną Panią Dyrektor (pozdrawiam Smile) na I semestrze. Później to już z górki. Większość Pań wykładających stany zagrożenia życia przekazywała wiedzę w sposób rzetelny i dokładny (prym w tym wiodła Pani Wojciechowska), ale niestety zdażały się też pojedyncze przypadki (właściwie jeden?) dyktujące nam podręczniki do zeszytów.

Co mi się nie podoba w szkole, a co dopiero widzę po czasie. Po pierwsze zajęcia praktyczne, a dokładniej ilość czasu przeznaczonego na ratownictwo medyczne. Było tych wszystkich symulacji, ćwiczeń, stanowczo za mało, co oczywiście nie jest winą wykładowców a odgórnych ministerialnych programów. No i druga sprawa, czyli dwa przedmioty, w temacie których braki odczuwam do teraz. Chodzi o fizjologię, która niby była dołączona do anatomii, a tak naprawdę jej nie było w ogóle, oraz farmakologia, która była, ale prowadzona w taki sposób, że nawet tego nie skomentuję.

Co do kwestii formalnej. Po ukończeniu studium otrzymujesz tytuł zawodowy ratownika medycznego, a po ukończeniu studiów licencjat na kierunku ratownictwo medyczne (tudzież zdrowie publiczne spec. ratownictwo medyczne - nie wiem jak to jest teraz).

Jeśli po skończeniu studium chciałbyś mieć licencjat z ratownictwa to całą naukę musisz rozpocząć na studiach od samego początku (nie ma czegoś takiego jak mają pielęgniarki czyli studia pomostowe).

Reasumując. Ja jestem zadowolony, że chodziłem do tego akurat medyka. Uważam, że MNIE wykształcił dobrze, ale to też może wynikać z zainteresowania ratownictwem które miałem od samego początku.
Tak naprawdę nie ma reguły mówiącej, że tak szkoła wykształci lepiej niż studia, i na odwrót. Wszystko zależy od Ciebie Smile

Pozdrawiam!

Pierwsza Pomoc Przedmedyczna,
Medycyna, ratownictwo medyczne - Codzienne aktualności prasowe związane z RM, Medycyną, Służbą Zdrowia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email OdwiedĄ stronę autora
Bentley

PostWysłany: Pon Lut 02, 2009 6:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Super,dzięki za opinie...
Pytam odnośnie licencjatu bo nie wiem po czym jest łatwiej znaleźć pracę...
czy po studium czy studiach...Z tego co czytałem i przeglądałem inne fora,spotkałem się z opinią że to właśnie studium bardziej przygotowuje pod kątem ratownictwa tj. więcej praktyk,ale jak napisałeś to po szkole w prawdziwej pracy nauczymy się wszystkiego dokładnie...
Dzięki za opinie i chęć odpisania.Pozdrawiam
Powrót do góry
sofka

PostWysłany: Pon Lut 02, 2009 8:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do zdobycia pracy to spotkałam się z różnymi opiniami.... generalnie dużo osób które skończyły studium a potem poszły na licencjata twierdzą, że tak naprawdę to nie nauczyli się na studiach wiele więcej niz na studium (wałkowali przeważnie anatomie). Ogólnie na terenie Krakowa (i chyba nie tylko) szkoła ta jest bardzo dobrze znana i ma dobrą opinię, więc raczej co do pracy nie ma większej różnicy czy ukończyłeś tą szkołę czy UJ. (generalnie jak już wcześniej poprzednik napisał - tutaj jest duzo praktyk - czego brakuje na UJ).

Co do prowadzących zajęcia - pani od Interny (pani W.) nadal zachwyca słuchaczy swoja wiedzą i umiejętnoscią jej przekazania innym:) a wiedzę z farmakologi, od 2007 roku, przekazuje dr nauk med. Lukasz Dobrek, (postać dobrze znana również na UJ - tam też wykłada) więc jest ona naprawdę na wysokim poziomie.

A poza tym dużo zależy od Twojego indywidualnego podejscia do sprawy i nauki.... napewno nikt nie jest w stanie nauczyć się czegoś za Ciebie - musisz sam tego chcieć....

Po ukończeniu szkoły zdajesz egzamin zewnętrzny.

Informacje zawarte tutaj są napisane przez osobę której nauka w tej szkole powoli dobiega końca....

a poza tym - zapraszam na dzień otwarty szkoły. Napewno na forum pojawi się informacja kiedy on będzie. pozdrawiam
"W świetle prawdziwego znaczenia wszystko, co ważne, staje się trywialne, taj jak całe życie wydaje się niczym wobec śmierci. Myślenie zabija poznanie - nie tyle zabija, co wyjaławia, destyluje poznanie w wiedzę. Myślenie: proces przetwarzania poznania w wiedzę."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Bentley

PostWysłany: Wto Lut 03, 2009 7:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na pewno was odwiedzę Rolling Eyes
A na razie muszę się wziąć za siebie potrenować pływanie i takie tam...
bo jeszcze sporo mi brakuje Wink
Pozdrawiam
Powrót do góry
kiniac2

PostWysłany: Czw Lut 05, 2009 9:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

o pływanie raczej sie nie musisz martwic... bo to była troche lipa.... tylko zebys przepłyna..

Jak chodzi o szkołe to jest rewelacyjna.... ja sobie strasznie ją chwale. Nie zmieniła bym jej za nic. Trzeba sie uczyc..... no ale jak chce sie zostac ratownikiem to pewna wiedze trzba posiadac.

Jak chodzi o kadre .... to faktycznie pani W. jest rewelacyjna w tym co robi , potrafi zainteresowac i zmobilizowac do nauki. ( ale reszcze grona pedagogicznego tez nie brakuje..... no moze jest wyjatek ale.... :p) he he
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger
Bentley

PostWysłany: Sob Lut 07, 2009 4:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moi mili,chyba podjąłem już decyzję...
Wasza szkoła bardzo mi się spodobała,ale muszę myśleć co dalej...
Pewni bo jej ukończeniu poszedłbym na licencjat,więc postanowiłem[i myślę że tak uczynię]że od razu pójdę na licencjat...Tylko nie na UJ ale do Nowego Targu...jeżeli znacie kogoś kto tam chodzi to będę wdzięczny za info Wink

Aha w dni otwarte i tak was odwiedzę Rolling Eyes
Pozdrawiam
Powrót do góry
sofka

PostWysłany: Pon Kwi 06, 2009 9:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

najnowsze informacje ze strony internetowej szkoły :> - dzień otwarty szkoły - 25 kwiecień 2009 (sobota) godz. od 10-15 . zapraszam. Ja też tam na chwilę przyjdęVery Happy...

Bentley a co z Twoimi planami na Nowy Targ? - zostajesz przy tej wersji? zaocznie czy dziennie???
"W świetle prawdziwego znaczenia wszystko, co ważne, staje się trywialne, taj jak całe życie wydaje się niczym wobec śmierci. Myślenie zabija poznanie - nie tyle zabija, co wyjaławia, destyluje poznanie w wiedzę. Myślenie: proces przetwarzania poznania w wiedzę."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kornik

PostWysłany: Pon Sie 24, 2009 11:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Wszystkich,

Widzę, że forum delikatnie mówiąc zamarło, więc zapytam czy jest tu ktokolwiek z wybierających się do tej szkoły w tym roku?

Pozdrawiam,
K.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Ratownik Medyczny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1